Sende Kodlama Yap

HC-SR04 ile Buzzer ve LED Kullanımı

HC-SR04 kullanımını  ve HC-SR04 ile Buzzer Kullanımını daha önce görmüştük.Şimdi HC-SR04 ultrasonik sensörden gelen değere göre Buzzerdan sesli uyarı ve LED ile uyarı  vereceğiz. HC-SR04 sensöründen gelen değer 20cm altına düşünce buzzerdan sesli uyarı verirken KIRMIZI led yakarak  tehlikeli alana girdiğini 20 cm den büyükse Beyaz LED yakarak güvenli alanda olduğunu belirteceğiz.

Gerekli Malzemeler

1-Arduino Uno(1 adet)

2-BreadBoard 

3-Buzzer

4-HC-SR04

5-LED(kırmızı ve Yeşil)

6-Jumper Kablolar

Devremizin taslağını FritZing programıyla oluşturalım.

Devremizi oluşturduktan sonra artık kodlarımızı mBlok programında oluşturmaya geldi sıra.

Sensör üzerinde VCC, Trig, Echo, GND olmak üzere 4 adet pin bulunmaktadır. Bunlardan VCC pini besleme (+5 volt), GND pini – hattıdır. Trig pini çıkış pinidir (tetik pinidir) sinyalin salınmasını sağlayan pindir. Echo pini ise giriş pinidir(okuma) yansıyan dalganın ulaştığını Arduino’ya haber veren pindir.  Aşağıdaki blokta 13 nolu tetik pini HC-SR04 üzerindeki Trig pinine 12 Okuma pini ise HC-SR04 üzerindeki Echo pinine bağlanacaktır. Buzzerımızı da 11 nolu pine bağlayalım. Mesafe değişkenini oluşturuyoruz. Mesafe değişkenine HC-SR04 sensöründen gelen değerleri aktaracağız.  Daha sonra Seri Porta Mesafe değişkenini yazıyoruz. Eğer Mesafe Değişkeni 20 den küçük ise 11 nolu pine bağlı Buzzerdan G4 notasını Yarım Vuruş Çaldırıyoruz 2 nolu pine bağlı Yeşil LEDi söndürüp 3 nolu Pine bağlı Kırmızı LEDi yakıyoruz.Mesafe Değişkeni 20den küçük değilse (Yani 20den büyükse) 2nolu pine bağlı Yeşil LEDi yakıyoruz, 3nolu Pine bağlı Kırmızı LEDi söndürüyoruz. Daha sonra bir Saniye bekliyoruz. Şimdi kodları yazalım.

Şimdi gelelim devrenin oluşturulmasına.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. ali mutlu dedi ki:

    projeniz çok güzel olmuş, birebir uyguladım çalıştı fakat ben bu mesafe serial ekran kısmını nereden görücem orayı anlamadım

    1. Mehmet KAYA dedi ki:

      Arduino ide uygulamasını açıp com bağlantısını seçiyoruz. Daha sonra 115000 bağlantısını seçin değerleri görebilirsiniz.

    2. Mehmet KAYA dedi ki:

      İster Arduino İde isterseniz mBlockta Sağ tarafta kodların göründüğü yerin üst kısmında (arduino kipi açıkken) Arduino BGO’yla Yükle butonuna tıklayın. Oradan da açılan programdan sağ üst köşedeki işarete tıkladığınızda ekran açılır. Burada 9600 seçilidir. Siz onu 115200 seçin.

  2. muhammet ai dedi ki:

    mblock 5 için var mı??

  3. Yücel dedi ki:

    Hocam merhaba
    projenizin üstünüe biraz eklemeler yaparak vize proje için uygun hale getirdim. ancak elimde arduino bulunmadığı için test edemiyorum çalışıp çalışmadığını . sanal olarak bu kodu test edebilceğim bir uygulma vs tarzı birşey varmıdır. ya da buraya kodu atsam doğru olup olmadığını söyleyebilirmisiniz rica etsem

BİR YORUM YAZ