Potansiyometre İle Yürüyen Işık
Daha önce LED yakıp söndürdük. LED Yakma söndürme işlemine bizim müdehale şansımız yoktu. Ancak şimdi dört tane ledi potansiyometre sağa sola çevirerek direnç değerlerini değiştirerek LED’lerin yanma sırasını ayarlayacağız.
6-Jumper Kablolar
Malzemelere ihtiyacımız var.
Devremizin taslağını FritZing programıyla oluşturalım.
Burada ilk defa farklı bir giriş kullandık. Analog değerleri okuduğumuz Analog girişlerde A0 pinini kullandık.Potansiyometremizin orta bacağından aldığımız kabloyu A0 pinine bağladık. 3-4-5-6-7 nolu dijital pinlere de ledlerimizin + ucuna bağladımız dirençlerin diğer ucuna bağladık. LED’lerin – uçlarında BreadBoardun ortak – hattına bağladık.
Potansiyometrenin ayarını sağa sola çevirdikçe değer 0-1023 arasında değişiyor. Bu değişikliklere bağlı olarak. 0-200 arasında birinci LED, 200-400 değeri arasında ikinci LED, 400-600 arasında Üçüncü LED, 600-800 arasında da dördüncü LED, 800-1023 arasında da beşinci LED yanacak.Her LED Yandığında ise diğer LED’leri de söndüreceğiz ki yürüyen ışık olsun. Ancak Değer 0 veya 1023 ise Yanan Tüm LED’leri söndüreceğiz.
Kodalamada daha önce döngüleri ve belli sayıda döngüleri kullandık. Şimdi de Eğer şartını kullanacağız. Burada Eğer Şartının amacı belli şart sağlandığında yapmasını istediğimiz işlemleri de Eğer blogunun içinde yazdık. Örneğin A0 Analog Pini okuyup değeri 800den büyük ve A0 Analog Pini okuyup değeri 1023 den küçük ise 3 sayısal pini yüksek yapıyoruz.
Şimdi de gelelim kodları yazmaya. kodlar uzunmuş gibi görünse de bir defa yaptıktan sonra diğer tüm LED’ler için kopyala yapıştırla çoğaltabiliyoruz.
Burada en son blogda A0 Analog Pini okuyup değeri 0 veya A0 Analog Pini değeri 1023 ise daha önce açtığımız 3.-4.-5.-6.-7. pinlerin değerini düşük yapıp tüm ledleri söndürüyoruz.
Şimdi gelelim bu çalışmamızın sonucunda projemizin çalışmasına
ABİ BENİM OLMADI HERŞEYİDE YAPTIM