Sende Kodlama Yap

HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü

HC-SR04 Ultrasonik Mesafe Sensörü robotik projelerde Arduino ile kullanılan en popüler sensörlerden birisidir.2cm ile 400cm arasıdaki mesafeleri ölçer. Çalışma prensibi Trig pininden yayılan sinyal 2cm ile 400cm arasındaki bir alanda bulunan bir hisme çarpıp geri döner ve Echo pini tarafından algılanır. Sinyalin gidip gelme süresi ve yayılma hızına bağlı olarak hesaplama yapılarak mesafe bulunur. Bu bulanan mesafe değerini de istediğimiz şekilde kullanabiliriz.

Sensör üzerinde VCC, Trig, Echo, GND olmak üzere 4 adet pin bulunmaktadır. Bunlardan VCC pini besleme (+5 volt), GND pini – hattıdır. Trig pini çıkış pinidir (tetik pinidir) sinyalin salınmasını sağlayan pindir. Echo pini ise giriş pinidir(okuma) yansıyan dalganın ulaştığını Arduino’ya haber veren pindir.  Aşağıdaki blokta 13 nolu tetik pini HC-SR04 üzerindeki Trig pinine 12 Okuma pini ise HC-SR04 üzerindeki Echo pinine bağlanacaktır.

Gelelim HC-SR04 ile ilk çalışmamıza.

Devremizin taslağını FritZing programıyla oluşturalım.

Burada farklı olarak seri porta Mesafe yaz blogunu kullandık. Burada yapmaya çalıştığımız Mesafe değişkenine aktardığımız HC-SR04 değerini Serial Ekrana yazdırmak. Bu değerleri okumak için daha önceden bilgisayarımıza kurduğumuz Arduino IDE uygulamasını açıp gerekli port ayarlarını yaptıktan sonra sağ üst köşedeki simgeye geldiğinizde Seri Port Ekranı yazısı çıkıyor. Bu simgeye tıklayalım. Açılan pencerede 115200 baud seçin. Sonra 1 sn aralıklarla sensörün okuduğu değeri yazmaya başlar.

Seri Port Ekranının videosu aşağıdaki gibidir.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız.

Devrenin Oluşturulaması sırasıyla aşağıdaki gibidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. yok dedi ki:

    çok iyi

  2. yok dedi ki:

    çok iyi
    bence

  3. yiğit özalp dedi ki:

    Bayılıyorum bu siteyue mükemmel hayatımda gördüğüm en iyi kodlama sitelerinden biri teşekkür edeiyorum sahiplerine mükemmel bir fikir.

  4. yiğit özalp dedi ki:

    Bayılıyorum bu siteyue mükemmel hayatımda gördüğüm en iyi kodlama sitelerinden biri teşekkür edeiyorum sahiplerine mükemmel bir fikir..

    1. Mehmet KAYA dedi ki:

      Teşekkür Ederim. Kolay gelsin.

  5. yiğit özalp dedi ki:

    bencede mükemmeel

  6. İsmail Çakır dedi ki:

    Analog pinlerden A0 ve A1 ile ultrasonik sensör kullanılabilir mi? Mblog ile nasıl kod yazmak gerekir?

BİR YORUM YAZ