Sende Kodlama Yap

Bir Potansiyometre İle Farklı Yönde İki Servo Motor Kontrolü

Servo motorlarla ilgili daha önce bilgilendirme yapmıştık ve servo motorlara belli kodlarla dönüş vermiştik.  Bu projede ayarlı direnç olan bir potansiyometre ile farklı yönde iki servo motor kontrolü sağlayacağız. İki servo motor aynı yönde dönecektir.

Bizim kullanacağımız klasik Servo motorlar data pininden verdiğimiz değerle dönme açısını ayarlıyoruz. 3 kablo var ortadaki kablo +5v’a, sarı kabloyu bizim belirlediğimiz dijital pinlerin birine diğer kabloyu da GND (-) bağlıyoruz. Burada motora 180 derecelik açı ile dönüş sağlıyoruz. (90 ile -90 arasında)

Not: Şayet Servo Motorun + ve – yanlış bağlarsanız Arduino karttaki tüm ışıklar söner. Bu da kısa devre olduğunu gösterir. + veya – den birinin bağlantısını çıkardığımızda Arduino kart normal haline döner.  

Gerekli Malzemeler

1-Arduino Uno(1 adet)

2-BreadBoard 

3-Servo Motor(2)

4-Potansiyometre

5-Jumper Kablolar

Devremizin taslağını FritZing programıyla oluşturalım. Programda Breadboard kullanımına göre yapmış olsamda uygulamada direk kabloları arduino üzerineki pinlere taktım.

 

Devreyi çizdikten sonra sıra mBlock ile kodlamaya geldi. Kodlamada dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Potansiyometreden gelen değerler 0-1023 arasında. Ancak ihtiyacımız olan değerler servo motorun dönüş açısı 0-180 derece arasındadır. Bunun için potansiyometreden gelen değerin servo motorun değerine dönüştürmemiz gerekiyor.Bunun için potansiyometre 1023 değerindeyken servo motor 180 derecede olacaktır. 1023den 180 değerini elde etmek için 1023/180=5,63 oran var arada. Yani biz potansiyometreden gelen değeri 5,63 böldüğümüzde servo motorun açı değerini oluşturabiliriz. Virgüllü sayılarla uğraşmamak için de direk 6 sayısına bölmeyi tercih ederiz.

 

 

Derece diye bir veri oluşturup program başladığında bu değeri 0 yaparız. Sürekli tekrarla bloğunda (A) 1 Analog pininden okunan değeri direk 6 ya bölerek derece değişkenine aktarıyoruz. Sonra 12 pine bağlı servo pini açısını da derece yapıyoruz. Yani bir üst satırda yaptığımız işlem sonucunu Derece değişkenine aktardıktan sonra artık potansiyometreden gelen değer derece değişkenin de olduğu için 12 pindeki servo motorun açısıda o değerde dönecektir. Ancak 13 nolu pindeki servo motorun açısınıda 180 sayısından derece değişkenindeki değeri çıkarıyoruz ve 13 nolu pindeki servo motorun açısını belirlemiş oluyoruz.

Sıra da bağlantı yapılmış devre şeması ve çalışma videosu da.

Daha önce sırayla bağlantı şekillerini göstermiştik. Buradan bakabilirsiniz. Burada farklı olarak iki tane servo motor bağlıyoruz. Servo motorların birinin data pini 13 nolu pine bağlayacağız. + ve – lerini de diğer servo motorda olduğu gibi breadBoard üzerindeki + ve – lere bağlayacağız.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ