Sende Kodlama Yap

Mblock İle Arduino Kodlama

Arduino uno kodlamak için bloklarla kodlama yöntemi en kolayıdır. Mblock ile yapacağınız kodlamada blockları yerleştirerek sağ taraftada kodları görebileceğiniz bir arayüze sahip. Blockları yerleştirdikten sonra sağ tarafta üstte Arduino Yükle Seçeneğini seçerek de kodları karta direk yükleyebiliyorsunuz.

Bizler küçük yaştaki kodlama meraklısı yavrularımıza bu programı kullanarak kodlamayı öğreteceğiz.

mBlock programını kurmadan Arduino IDE indirip kurun. Arduino IDE indirmek için Tıklayınız. Arduino IDE kurduktan sonra da mBlock uygulamasınını kurmalısınız. mBlock Uygulamasını indirmek için Tıklayınız  Buradaki sizin sisteminize uygun olan versiyonunu indirip kurun.  Kurulum Bittikten sonra artık işlemlere başlayabiliriz.

Şimdi gelelim Mblock’a arduino kartı tanıtma ve kodlama işlemlerine.

Programları indirip kurduktan sonra çalışma esnasında sizde bazı Erişim izinleri isteyecektir. Bu izinleri vermeniz gerekmektedir.

Programın kurulumu bittikten sonra ilk açılış dili ingilizcedir. Dili değiştirmek için Language menüsünden dilimizi değiştiriyoruz.

Dil seçimi yaptıktan sonra artık mBlock programınız Türkçe dil seçeneğiyle karşımızda. mBlock aşağıdaki ekrandaki tüm kartları desteklemektedir. Şimdi adım adım kart ve port seçimlerini yapalım.

Kart ve port seçimlerini yaptıktan sonra Arduino kartın blogunu seçerek arduino kipe geçelim. Arduino kipin amacı eklediğimiz blogların sonucunda oluşan kodlarıda görmek. Bunu da aşağıdaki adımaları takip ederek yapalım.

İlk önce Arduinoda sık sık kullanacağımız pin ve sensörlerle ilgili bölümü açalım.

Blokları yerleştirdikten sonra karta yükleme ve kod bölümünü görmek için aşağıdaki işlemi yapalım.

Blokları yerleştirdikten sonra karta yükleyip kartta projenin çalışması için aşağıdaki işlemi yapmamız gerekiyor.

Karta yükle dedikten sonra şayet Kartı doğru seçtiysek ve kartık bağlı olduğu portuda doğru belirlediysek. Kodlarımız karta yüklendiğinde aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü alırız.

Bu şekilde de 9 numaralı pine bağlı olan led 1 sn yanar1 sn sönerse projemiz çalışıyor demektir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 23 YORUM
  1. Akif dedi ki:

    Hocam mblock programı kurulu ama arduino ide kuruluma yapmadım. Mblock kurulu iken sonran arduino ide kurulumu yapsam sorun olur mu?

    1. Mehmet KAYA dedi ki:

      Hayır bir sorun olmaz. Arduino ide ile mBlock birbirinden bağımsız.

      1. BELİRTMEK İstemiyorum dedi ki:

        Hocam bilgisayarım yok tablete indirebilirmiyiz?

  2. mutlu dedi ki:

    hocam, interaktif çalışma yapmak için aygıt yazılımı yükle diyorum fakat ardunoya kod bloklarını yüklerken interaktif gelen tıklandığında vb. kod blokları yüklenmiyor. Önce robotlardan kodları ardunoya yükleyip sonra geri gelip mi diğer kod bloklarını eklemeliyim.

  3. diyar dedi ki:

    ben türkçe dilindeki sürümü bulamdım hocam sizde türkçe dilinde olan varsa indirme linkini gönderebilirmisiniz

    1. Mehmet KAYA dedi ki:

      Kurulumdan sonra dil seçeneğinden Türkçe seçeceğini seçmeniz gerekiyor.

    2. Murat dedi ki:

      mBlock V5.0.0-RC versiyonunda Türkçe dil seçeneğini bulamadım. Ancak mBlock mBlock_win_V3.4.11 versiyonunda ingilizce kurulumdan sonra dil seçeneklerinden Türkçe dil yapılabiliyor.

    3. ROBOCLUP YUSUF dedi ki:

      Üstte lisan yazıyo ona tıkla türkçeyi bul

  4. Cem dedi ki:

    mrb lcd sheald var 16×2 arduino uno ile bir birine bağlanıyormuş sanırım birde saat ds1302 var saat yapmak istiyorum menülü ayarlamalı menüye basınca
    Menü Bölümü
    >Saat Ayarları
    >Tarih Ayarı
    >Büyük Saat
    >Küçük Saat
    gibi menüler olup saat formatı falan ayarları aynı zamanda büyük saate basınca büyük saat küçük saate basınca hem saat hem tarih görünsün istiyorum kontrast ayarları ışık kapat aç falan böyle birşeyi nasıl yapabilirim büyük font kodu elimde var ama kullanmayı bilmiyorum 🙂 yardım ederseniz sevinirim şimdiden tşk ederim

    1. Mehmet KAYA dedi ki:

      ds1302 temin edeyim. Deneyip size yardımcı olmaya çalışacağım.

  5. İbrahim Özdinç dedi ki:

    Hocam iyi günler. Karakteri kodlama içerisine nasıl dahil ederiz acaba?

    1. Mehmet KAYA dedi ki:

      Kusura bakmayın dediğini tam anlayamadım.

  6. gül dedi ki:

    hocam burada anlattığınız her şeyi birebir uyguluyorum,fakat led yanıp sönmüyor ve tıklandığında kısmı da aktif olmuyor.Her şey tamam gözüküyor neyi eksik yapıyorum acaba

    1. Mehmet KAYA dedi ki:

      Buradaki çalışmayı yapın. Bu sorunsuz çalışıyor. http://kodlamayap.com/2017/12/01/tek-led-yakip-sondurme/

  7. berke dedi ki:

    cok zor imiş keske biraz kolay olsaydı

  8. okan dedi ki:

    bu çok güzel bir site bu bidaha kapanmasın

  9. serkan dedi ki:

    bu çok güzel site birdaha kapanmasın

  10. Emrah Akkaş dedi ki:

    Hocam merhaba. Yazmiş olduğunuz ardunio kodlarini mblock sistemine dönüştüren program var mi? Ben sadece mblock kullaniyorum.

    1. Mehmet KAYA dedi ki:

      Bildiğim kadarıyla yok.

  11. Samet SUNA dedi ki:

    Değerli yazınız için teşekkürler. Benim mblock ile ilgili bir sıkıntım var. L298N shield ve arduino uno kart ile araba yaptım. Arduino programı ile kodlama yapınca motorlar çalışıyor. Fakat mblock üzerinden kodlama yapıp yüklediğimde çalışmıyor. Youtube üzerinden izlediğim videolardaki adımları yaptım, fakat sonuç alamadım. Neden kaynaklı olabilir acaba?

    1. Mehmet KAYA dedi ki:

      Arduino İDE ile çalışan devrede direk değişiklik yapmadan mblock ile kodladıysanız sorunsuz çalışması lazım. kodlamayı nasıl yaptınız bir ekran görüntüsünü mehmetkaya1980@gmail.com adresine gönderirseniz yardımcı olurum.

  12. Kodlayan Patates dedi ki:

    Hocam, tableti var, bilgisayarım yok, tablete de indirilebilir mi

  13. Seçil dedi ki:

    Arduino Uno ile bağlantısında kod yazarken bir sıkıntı yaşamıyorum. Ama mblock ta bağlantı kuramıyorum. Bağlantıda sorun var diyip duruyor. Öyle olsa kod çalışmazdı. Ne yapabilirim?

BİR YORUM YAZ